biomimicry

De termen biomimicry en biomimetisme komen van de Griekse woorden ‘bios’, dat leven betekent, en ‘mimesis’, dat imitatie betekent. Andere termen die veel gebruikt worden zijn Bionika, bio-geinspireerd, biomimetic en biognosis.

Biomimicry draait om het in de natuur op zoek gaan naar inspiratie voor nieuwe uitvindingen. Het gaat erom om in harmonie op en met deze planeet te leren leven door bewust overlevingsstrategieën en ontwerpfuncties na te bootsen van organismen die al veel langer op aarde leven dan mensen. Het is niet echt technologie of biologie, het is de techniek van de biologie. Het is het maken van een vezel zoals een spin dat doet.

De verdienste van biomimicry ligt in het idee dat organismen volleerde natuurkundigen, scheikundigen en ingenieurs zijn, en dat ecosystemen economieën zonder gelijke zijn. Mensen die zijn bezighouden met het gebied van biomimicry – biomimetisme – kijken naar en leren van de natuur om nieuwe producen, processen en beleiden (manieren van leven) te kunnen creëren, die goed aangepast zijn aan het leven op aarde op de lange termijn. Zo kun je leren om voedsel te kweken zoals dat op een prairie gebeurt, te kleven als een gekko, beslag te leggen op koolstof zoals een weekdier dat kan, kleur creëren zoals een pauw dat doet, en een bedrijf leren runnen zoals dat gebeurt in een bos vol mahoniebomen.

Bij biomimicry gaat het er niet om wat we uit de natuur kunnen halen, maar juist om wat we van de natuur kunnen leren. Voor deze wending, van het leren over de natuur naar het leren ván de natuur, is een nieuwe onderzoeksmethode nodig, een nieuwe set lenzen als het ware, en bovenal, een nieuwe nederigheid.

Biomimicry is een ontwerpdiscipline, een tak van de wetenschap, een methode om problemen op te lossen, een ethos voor duurzaamheid, een beweging, een houding tegenover de natuur, en een nieuwe manier om biodiversiteit te bekijken en te waarderen.

Op de TED-website zijn een aantal geinspireerde lezingen te vinden. Ter introductie:

https://ted.com/talks/view/id/1072 https://ted.com/talks/view/id/614