koffie?

een professor stond tijdens een les filosofie voor de klas en nam een lege pot en vulde deze met golfballen. Toen de pot gevuld was vroeg hij zijn studenten of de pot nu helemaal vol was; zij bevestigden dit. Vervolgens pakte hij een doosje met kralen en schudde deze voorzichtig leeg boven de pot…hij schudde en de kralen rolden tussen de open plekken. Weer vroeg de professor of de pot nu helemaal vol was en weer beaamden de studenten dit. Hij pakte een zakje zand en goot dit in de pot en het zand vulde de ruimte tussen de golfballen en kralen. Weer vroeg de professor of de pot nu helemaal vol was en weer beaamden de studenten dit. Tenslotte nam de professor 2 koppen koffie van zijn bureau en goot deze in de pot; de koffie verdween in de pot en vulde de overgebleven ruimte op.

deze pot gevuld met golfballen, kralen, zand en koffie stelt het leven van een mens voor, zei hij. De golfballen zijn de belangrijkste dingen uit het leven; familie, kinderen, vrienden, gezondheid en je favoriete bezigheden. Dingen dus, die ervoor zorgen dat als er niets meer op de wereld was, je leven toch gevuld zou zijn. De kralen zijn de andere dingen die belangrijk zijn, huis, werk, auto. Het zand staat voor de kleine dingetjes die belangrijk voor je zijn. Als je het zand als eerste in de pot giet en hiermee vult is er geen plaats meer voor de golfballen en kralen. Datzelfde geldt voor het leven…als je al je tijd en energie aan kleine dingetjes in je leven besteedt, dan heb je geen ruimte meer voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn, want de rest is ‘maar zand’.

een studente steekt haar vinger op en vraagt waar de 2 koppen koffie dan voor staan. De professor lacht en zegt dat hoe vol je leven ook is, er altijd wel ruimte is om met een vriend of dierbare een kopje koffie te drinken.